Happy soul

Ända sen vi kom till New York för en månad sedan har han faschinerat mig där han står på gatan och reparerar cyklar från en kundvagn. Redan efter några dagar känner han igen oss och vinkar glatt när vi går förbi på väg till tunnelbanestationen.

Han heter Natavidad, men kallas ”Dad” av sina vänner och ”Bicycle Man” av sina kunder. 1967 tog han sig från Mexiko till Los Angeles. Efter några år fick han en cykel av en tjej och sedan dess är han fast. Efter att ha korsat Amerika tre gånger på cykel fastnade han till slut i New York där han de senaste tjugo åren har varit cykelmekaniker på gatan. De femton senaste åren på vår gata.

Några av grannarna runt platsen han står på kommer fram till mig och säger att han är den bästa cykelfixaren i området. Och det märks att han är populär för hela tiden tjingsar folk som går förbi och slänger några ord med honom innan dom dyker ner i tunnelbanan.

Han har sina verktyg i en kundvagn och mekstället består av en framgaffel som han fäst i vagnen. Enkelt, men det funkar. Förrådet av cyklar i kö eller färdiga cyklar har han vid en stolpe i en trafik-ö några meter bort och runt en annan stolpe har han fäst sitt lager av hjul och cyklar att plocka reservdelar från.

Han berättar att hans specialitet är att rikta hjul och hämtar ett mountainbikehjul. Några dagar tidigare såg jag honom arbeta med det och tänkte att jag inte fattade vad han pysslade med för hjulet var mer än lovligt skevt. Men nu har han fått till det och det är rakare än när det såldes.

– ”Han ska få betala 25 dollar för det. Eller…kanske 20…”

Christer Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *